W PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ
(Zam: 11.12.2015 r., godz. 10.23)Jak powstaje chleb?
We wtorek 8 grudnia uczniowie klas IV-VI mieli niepowtarzalną okazję zobaczyć, jak wypiekany jest chleb, bułki oraz drożdżówki w Piekarni Szwajcarskiej w Małopolu. Po powitaniu przez pracowników piekarni w hali wejściowej zakładu obejrzeliśmy krótki film edukacyjny „Jak powstaje chleb?”. Dopiero po zapoznaniu z zasadami bezpieczeństwa obowiązującymi zwiedzających Piekarnię i założeniu ochronnych czepków i fartuchów weszliśmy do hali produkcyjnej. Poznaliśmy cały proces technologiczny wypieku pieczywa. Od magazynu, w którym gromadzi się przede wszystkim mąkę, ale też pozostałe składniki, przeszliśmy do hali, gdzie w wielkich kadziach mieszane jest ciasto. Następnie podążając wraz z taśmami produkcyjnymi zobaczyliśmy, prawie całkiem zautomatyzowane, kolejne etapy wypieku chleba i bułek oraz ich pakowanie. Zwiedziliśmy także dużo mniejszą cukiernię, gdzie wypiek drożdżówek odbywa się w sposób dużo bardziej podobny do domowego wypieku ciast. Po zwiedzeniu czekała nas słodka niespodzianka, świeże pachnące drożdżówki. Po słodkim posiłku rozwiązaliśmy jeszcze krzyżówkę. Poprawne i szybkie odgadniecie hasła potwierdziło, że z zaciekawieniem i uważnie słuchaliśmy Pani Przewodnik.
W podziękowaniu za zaproszenie wręczyliśmy Pracownikom Piekarni Szwajcarskiej ręcznie wykonane ozdoby choinkowe, życząc Wesołych Świąt.
W podziękowaniu za zaproszenie wręczyliśmy Pracownikom Piekarni Szwajcarskiej ręcznie wykonane ozdoby choinkowe, życząc Wesołych Świąt.